מערכת סולארית משולבת סוללה לאגירת חשמל - המדריך המלא

מעוניינים לייצר לעצמכם ביטחון ועצמאות אנרגטית וגם להרוויח כסף מהגג שלכם? במיוחד בשבילכם כתבנו את המדריך המלא לשילוב מערכת סולארית עם סוללות לאגירת אנרגיה.

מדריך כללי | עודכן: 10/04/24 | 4 דק' קריאה

שילוב של ירידה במחירי הסוללות, יחד עם עלייה מתמדת במחירי החשמל והחשש והחשש מתרחיש עלטה מגבירים משמעותית את הצורך בביטחון אנרגטי בכלל, ואת כדאיות השילוב של מערכת אגירה במערכת סולארית בפרט.

נתחיל מהבסיס… כיצד עובדת מערכת סולארית רגילה?

מערכת סולארית מורכבת מ-3 רכיבים עיקריים:

1. פאנלים פוטו-וולטאים - מספר לוחות סולאריים אשר מחוברים יחדיו ומפיקים אנרגיה חשמלית מאנרגיית השמש.

2. ממיר סולארי - ממיר את האנרגיה החשמלית המופקת מהפאנלים הסולאריים (זרם ישר DC) לחשמל שיש לנו בשקעים בבית (זרם חליפין - AC).

3. מונה דו כיווני- כשמו כן הוא, מחשב בכמה חשמל השתמשתם? וכמה מהחשמל נמכר לרשת

להרחבה נוספת אנו ממליצים לקרוא את המדריך המלא למערכות סולארית.

במערכת סולארית ללא אגירה (ללא סוללות), כל החשמל שמופק מהלוחות הסולאריים מועבר דרך הממיר ובמרבית המקרים יוזרם קודם כל לצריכת המבנה, כאשר עודפי החשמל נמכרים לחברת החשמל תמורת תעריף קבוע מראש (תעריף ביתי 48 אגורות). במקרים בהם בעל המערכת לא "ייהנה" מהחיסכון בחשבון החשמל (בנכס מושכר למשל) או במערכות סולאריות מסחריות, יותקן מונה ייצור אשר יעקוף את ארון החשמל של הבית וימכור את החשמל המופק מהמערכת ישירות לרשת. הדמייה בתמונה למטה.

דוגמא לאופן שילוב מערכת סולארית ביתית עם אגירה

אילו רכיבים מתווספים בהוספת מערכת האגירה?

במערכת סולארית המשלבת סוללות אגירה מתווספים גם הרכיבים הבאים:

1. ממיר סולארי היברידי (מחליף את הממיר הרגיל) - ממיר מיוחד שמסוגל בנוסף לנתב אנרגיה מהלוחות הסולאריים אל סוללות האגירה, ומהסוללות אל צרכני החשמל במבנה, על פי הצורך והעדפות המשתמש. בממיר יש חיישנים לניטור זרימת האנרגיה והוא משדר את כל הנתונים לאפליקציית הניטור והשליטה.

2. סוללות אגירה - הסוללות מאחסנות את האנרגיה החשמלית, וכוללות חיישנים ומנגנונים המאפשרים ניטור של רמת האנרגיה והמתח בסוללה ושמירה על טמפרטורת עבודה תקינה לבטיחות מקסימלית. ניתן לחבר מספר של סוללות יחדיו לפי הצורך והתקציב שברשותכם.

3. ממשק גיבוי - מפסק מיוחד שתפקידו לזהות נפילות ברשת החשמל, ובמקרים אלו לנתק את חיבור הרשת ולנתב את החשמל האגור בסוללות אל המבנה. לוקח כ-2-3 שניות מרגע נפילת הרשת עד שהמערכת נכנסת לפעולה מלאה.

4. ממשק שליטה - לכל מערכת סולארית יש אפליקציית ניטור המופעלת על ידי חברת הממיר. במקרה של מערכת אגירה תתווסף שליטה בהעדפות הטעינה והפריקה של הסוללות, על מנת למקסם את התועלת הכלכלית של מערכת האגירה.

כל הרכיבים במערכת סולארית ביתית עם אגירה

תרשים של מערכת סולארית משולבת אגירה של חברת SolarEdge, שחקנית עולמית בשוק הסולארי, וגם אחת משלנו.

האם ניתן להשתמש בחשמל הסולארי בזמן הפסקת חשמל?

מערכת סולארית תספק ותייצר חשמל רק כאשר היא משלבת אגירה המכילה את כלל הרכיבים במתוארים בתרשים מעלה, בשל מגבלות בטיחות באש ורגולוציה. כך שבזמן הפסקת החשמל, מערכת סולארית רגילה תאריק ו"תבזבז" את החשמל הסולארי אל תוף האדמה, בעוד מערכת משולבת אגירה תספק חשמל לבית כל עוד יש שמש או סוללה טעונה.

כיצד אדע האם הגג שלי מתאים למערכת סולארית?

חישוב הגודל והכדאיות של מערכת סולארית הינו דבר מורכב, משום שזה תלוי בעשרות פרמטרים כמו מיקום גיאוגרפי, אזימוט וזוויות הגג, עצמים והפרעות על הגג ועוד. למזלכם, פיתחנו מחשבון סולארי חכם המאפשר לבצע את הבדיקה הזו באופן מהיר ובאמצעות סימון הגג על גבי תצלום אוויר, ללא כל עלות.

*שימו לב שהבדיקה הראשונית מחשבת את גודל וכדאיות המערכת ללא תוספת של מערכת אגירה.

לבדיקה עצמאית על גבי תצלום אוויר יש להיכנס למחשבון מתוך מחשב (מומלץ להשתמש בעכבר):

מהם היתרונות של מערכת אגירה לשימוש עצמי?

1. עצמאות וביטחון אנרגטי - בראש ובראשונה מערכת אגירה מאפשרת לכם ראש שקט וחשמל זמין במקרי חירום. גודל סוללות האגירה תלוי אך ורק בצרכים ובהעדפות שלכם - כך שניתן לתכנן מערכת אגירה שתיתן לכם גיבוי בסיסי לכמה שעות בלבד, או אפילו מערכת שתספק לכם עצמאות מוחלטת מרשת החשמל. בעידן של ביקושי שיא של צריכת חשמל, שמובילים להפסקות חשמל בשעות הקיץ, הביטחון האנרגטי הופך למרכיב משמעותי מאי פעם. כמו כן, המלחמה הנוכחית הוכיחה לכולנו שלא לעולם חוסן, תרחיש העלטה שפיקוד העורף הזהיר מפניו הצהיר כי ייתכנו הפסקות חשמל ארוכות מאוד במלחמה רב-זירתית.

2. מונעת את קיטום האנרגיה - בממיר סולארי רגיל נהוג לייצר יחס העמסה של עד 150% בשביל לשמר תעריף מכירה גבוה של החשמל , למשל הספק פאנלים של 22.5 קילו-וואט על ממיר של 15 קילו–וואט . במידה ובשעה מסוימת ביום הספק הפאנלים חצה את הספק הממיר, המערכת "תקטום" את החשמל העודף ותגרום לחלק מהאנרגיה להתבזבז (ראו דוגמא בגרף מטה).

קיטום של האנרגיה | תצוגה גרפית של יום קיץ טיפוסי

במערכת סולארית עם אגירה האנרגיה ה"מקוטמת" מוזרמת ישירות לסוללות האגירה לשימוש מאוחר יותר, ומביאה לניצול מלא של האנרגיה המופקת מהפאנלים.

3. חיסכון נוסף בחשבון החשמל - במערכת ביתית אנו מוכרים את החשמל לרשת בתעריף של לפחות 48 אגורות לקוט"ש, אך קונים את החשמל בתעריף גבוה משמעותית (אשר במגמת עליה בשני העשורים האחרונים). לכן כאשר אנחנו צורכים את החשמל הסולארי אנו מגדילים את הרווח שלנו בעשרות אחוזים. באמצעות אגירה ניתן לתכנן כל החשמל הסולארי מועבר לשימוש עצמי, וחיסכון זה בא לידי ביטוי במיוחד בבתים עם צריכה גבוהה במיוחד כמו משפחות עם ילדים או בעלי רכבים חשמליים. למעשה ההכנסה השנתית תגדל בכמה מאות שקלים עד אלפי שקלים בשנה, כתלות בגובה ובפרופיל הצריכה של הבית.

מהם החסרונות של מערכת אגירה לשימוש עצמי?

1. עלות ההקמה - החיסרון העיקרי באגירה הוא המחיר. על אף הורדת המחירים, סוללות הן עדיין לא עסק זול, והצורך ברכיבים נוספים (ממשק גיבוי, ממיר היברידי) מייקר את המערכת עוד יותר. השימוש במערכת אגירה אמנם יגדיל את ההכנסות ואת הרווח הנקי מהמערכת במשך חיי המערכת, אך יאריך את משך הזמן להחזר ההשקעה.

2. נפח אחסון גדול יותר - מערכת משולבת אגירה מורכבת מרכיבים רבים יותר ולכן דורשת יותר מקום פנוי בקיר ואפילו גגון לסוללות. עם זאת, ישנם פתרונות חיבור המאפשרים חיבור של הרכיבים בצורה אסתטית תוך מיקסום השטח הפנוי.

דוגמא לאופן שילוב מערכת סולארית ביתית עם אגירה

מה המחיר של מערכת אגירה?

נכון לשנת 2024, מערכת אגירה מינימלית (מאפשרת 2-4 שעות בממוצע בבית פרטי) תגדיל את מחיר המערכת הסולארית ב21-25 אלף ש"ח יותר ביחס למערכת סולארית רגילה. כאשר כל סוללה נוספת תגדיל את עלות המערכת בעוד כמה כ-11-13 אלף ש"ח. יש לציין שמערכת סולארית (עם או בלי אגירה) היא השקעה כלכלית בטוחה, ולכן ניתן לקבל מימון מלא מהבנקים וגופי מימון חוץ בנקאים.

מה עדיף? מערכת סולארית עם אגירה או גנרטור?

דוגמא לאופן שילוב מערכת סולארית ביתית עם אגירה

ישראלים רבים שרוצים להתכונן להפסקות החשמל, מתלבטים בין הקמה של מערכת סולארית לבין רכישה של גנרטור לבית.

נסקור את היתרונות והחסרונות ביניהם:

גנרטור

מערכת סולארית + סוללות

נדרש להחזיק מספיק דלק (בנזין/סולר)

הבטריות נטענות מהשמש בחינם בכל יום

מזהם

חשמל נקי מהשמש
*חסרון סביבתי יחיד הוא הסוללת ליתיום-יון שדרש למחזור בעתיד

עולה 5-25 אלף ש"ח

תוספת של לפחות 20-25 אלף ש"ח בנוסף לעלות המערכת סולארית (תלוי בכמות הסוללות)

נדרש לתחזוקה (שמן מים, טיפולים)

מומלץ לשטוף את המערכת הסולארית 2-3 פעמים בשנה

אין צורך בתחזוקה של הסוללות

תוחלת חיים - 10-30 שנה (תלוי בדלק, טיפולים, סביבה)

תוחלת חיים של 12-25 שנה, עם התחייבות יצרן של
10 שנים לפחות

נדרש לחבר אליו צרכני חשמל ישירות

מתחבר לכל צרכני הבית באמצעות לוח החשמל הביתי

מרעיש

שקט

רלוונטי במקרי חירום ובמסיבות בכנרת

משמש אותנו ביום-יום ומייצר לנו הכנסות לאורך כל השנה

היכן ניתן למקם את סוללות האגירה?

יש לשמור על הסוללות בטמפרטורות אחסון של מינוס 10 עד 45 מעלות, ולכן מומלץ למקם את הרכיבים על קיר חיצוני מוצל או להוסיף גגון קטן כדי שלא תהיה עליהם שמש ישירה. במידת הצורך ניתן גם למקם את רכיבי המערכת בתוך קיר פנימי במבנה. אגב, אף על פי שעליית הגג זה מקום לא מנוצל שקרוב מאוד לפאנלים סולארים, במרבית המקרים הם לא יותקנו שם מפני שהטמפ' יכולות להיות גבוהות מהתקן הנדרש.

בטיחות וקרינה של סוללות אגירה

הממירים והסוללות עומדים בתקנים המחמירים ביותר לבטיחות מאש ובטיחות מקרינה. כמו כן, ישנם חיישנים שמנטרים את טמפרטורת המערכת ובמידה ומזוהה התחממות חריגה מבצעים ניתוק.

הממיר והסוללה אינם מייצרים קרינה מייננת (מסרטנת) אלא קרינה אלקטרומגנטית רגילה כמו מכשירי חשמל רבים שפועלים בביתכם (מקרר, מיקרו, מחשב, טלוויזיה וכו'). אם זאת מומלץ למקם את הרכיבים במרחק של חצי מטר לפחות ממקום בו שוהים אנשים במשך שעות רבות, שכן במרחק הזה השפעת השדה האלקטרו-מגנטי זניחה ואין ממה לחשוש.

איך מוצאים את חברה שתתקין לי מערכת סולארית ואגירה?

חשוב לעבוד עם חברות מנוסות שעברו הכשרה להתקנת מערכות אגירה, עובדות בצורה בטיחותית ומשתמשות בציוד איכותי.

באתר של GreenDays.co.il אנו אוספים ומשווים עבורכם הצעות מהחברות המובילות בישראל על בסיס יותר מ-30 פרמטרים, עם ניתוח כלכלי מקיף לכדאיות של כל הצעה, תוך התחשבות במפרט, האחריות, השירות והוותק שכל חברה מציעה. כמו כן ניתן לקבל דרכנו הצעה למימון של עד 100% בתנאים אטרקטיביים. בין היתר תוכלו לראות את המחיר של מערכת סולארית עם אגירה ואת העלות של כל סוללה נוספת.

כל אחת מההצעות שמוגשות עוברת סימולציית חיזוי מתקדמת, בכדי להבטיח השוואה איכותית של תפוחים לתפוחים ובכדי להעניק לכם ביטחון מלא בהשקעה. לכתבה בנושא איך לבחור חברה להתקנת המערכת לחצו.

*השירות ניתן ללא עלות! מוזמנים לקרוא עלינו עוד בשאלות ותשובות

לבדיקת כדאיות למערכת סולארית ב-4 שלבים

מצאתם טעות? יש לכם רעיון לכתבה? כתבו לנו

ב-GreenDays אנחנו לא מוכרים מערכות סולאריות, פשוט עוזרים לכם למצוא את ההצעה הטובה ביותר!

אם יש לכם גג פנוי ואין לכם עדין מערכת סולארית, אתם במקום הנכון.
השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

השאירו פרטים לייעוץ חינם וללא התחייבות