הערכת גודל ותשואה של מערכת סולארית

יש ברשותי גג של 100 מטר רבוע (מ"ר)... מהו גודל המערכת הסולארית שאוכל להתקין? כמה ארוויח מכך? מה תהיה התשואה שלי? לנו יש מחשבון חכם וייחודי שייתן לכם תוצאה מדויקת!

ניצן חצרוני | עודכן: 12/06/23 | 4 דק' קריאה

כל מחשבון סולארי פשוט, (ויש מלא ברשת), יבקש מכם להזין את שטח הגג וייתן לכם תשובה שהיא מיידית אך לצערנו איננה ממש מדויקת. שכן כל גג הינו יחיד במינו וישנם הרבה גורמים משפיעים נוספים מלבד השטח.

למזלכם, לנו ב-GreenDays יש מחשבון חכם וייחודי שייתן לכם תוצאה מדויקת ככל האפשר!

בואו נתחיל בהקדמה קצרה… כיצד מודדים גודל מערכת?

מערכת מורכבת מעשרות פאנלים סולאריים, כאשר כל פאנל בעל הספק מסוים.

סכום ההספק של כל הפאנלים על הגג = גודל המערכת (הספק המותקן - DC).

יותר פאנלים על הגג בהספק גבוהה ככל הניתן = גודל מערכת גדול יותר.

מערכת סולארית של 20 פאנלים של 500W שווים ל-10,000 וואט ובשפה המקצועית, 10 קילו-וואט (K=1000).

גודל המערכת הניתנת להתקנה משתנה מאוד בין גג רעפים או שטוח ותלוי בצורת הגג, מיקום של דודי שמש ומזגנים, גובה מעקה, הצללות ופרמטרים רבים עליהם נרחיב בכתבה.

"בשורה התחתונה, תשואת ההשקעה במערכת סולארית תלויה קודם כל בתכנון"

גודל המערכת קובע את עלויות ההקמה

ככל שהמערכת המותקנת גדולה יותר, המחיר שתשלמו עבור פאנל יחיד יקטן. בנוסף, תכנון המערכת יקבע כמה אנרגיה תופק ומה יהיה הרווח שלכם מן ההשקעה. בשורה התחתונה, תשואת ההשקעה במערכת סולארית תלויה קודם כל בתכנון.

אז מה קובע את גודל המערכת סולארית?


1. בחירת מפרט מנצח

מרכיב חשוב בתכנון הוא בחירת המפרט. בניגוד לדעה הרווחת, שימוש בפאנלים בעלי הספק גבוה יותר לא בהכרח מגדיל את המערכת. למה?

גיאומטריה!

פאנלים בהספק גבוה הם בעלי ממדים גדולים יותר מפאנלים בהספק נמוך, ולעיתים באמצעות שימוש בפאנלים קטנים עם נצילות גבוהה ניתן למלא חללים ולמקסם את צורת הגג, ממש כמו בטטריס!

בדקנו מבנה ביתי באמצעות מודל החיזוי הייחודי של GreenDays. מצאנו כי דווקא הפאנלים הקטנים של ה-430 וואט, סיפקו גודל מערכת גבוה ב-6% לעומת פאנלים של 540 וואט, פשוט בזכות יכולת כיסוי שטח טובה יותר. המסקנה העיקרית - הספק הפאנל לא בהכרח קובע, כל מקרה לגופו ובחירת מפרט צריכה להיעשות באופן פרטני לכל גג.

הדמיה המשווה בין שני סוגים שונים של פאנלים סולארים

"בניגוד לדעה שלעיתים רווחת, שימוש בפאנלים בעלי הספק גבוה יותר לא בהכרח מגדיל את המערכת"

2. מיקסום השטח והתשואה

שטח בפועל מול שטח הנצפה במבט על מתצלומי אוויר

גג רעפים

פאנלים סולאריים על גג רעפים יוצבו על פי רוב צמוד לגג (כלומר בשיפוע הגג), עם מרווחים מספקים שיאפשרו גישה לפאנלים לטובת תחזוקה ושטיפה של המערכת.

חשוב לשים לב שמתייחסים לגדול הגג האמיתי, כלומר:

100 מ"ר (10 מטר *10 מטר) על גג שטוח = 100 מ"ר

100 מ"ר על גג רעפים של 22 מעלות = 108 מ"ר

המערכת שלנו מייצרת מודל תלת מימדי מיידי על הנכס שלכם וכך מאפשרת לדעת את גודל השטח האמיתי.

גג שטוח

בגג שטוח הפאנלים הסולאריים מוצבים על התקן מוגבה, כאשר חשוב לשמור על מרווחים בין השורות למניעת הצללת הפאנלים אחד על השני, בשעות הבוקר ואחה"צ. שימו לב! התקנת פאנלים בצפיפות גבוהה תגרום להגדלת המערכת (נשמע טוב, לא?!) אך תקטין משמעותית את התשואה בגלל ההצללות. כלומר בפועל אתם תשלמו יותר ותקבלו פחות.

אז מה עדיף, גג משופע או גג שטוח?

האמת ששתי האופציות טובות, גג רעפים ימקסם היטב את גודל המערכת ויאפשר קבלה של מחיר טוב יותר על ההתקנה, בעוד בגג שטוח המערכת צפויה להיות קטנה יותר אך עם תפוקה מצוינת משום שכל הפאנלים מופנים לכיוון דרום.

בשביל הספורט עשינו ניסוי קטן במערכת החיזוי שלנו. נוכחנו לגלות כי בגג משופע של 22 מעלות ניתן להתקין כ- 30% יותר פאנלים מאשר בגג שטוח, רק משום שהמרווחים קטנים יותר בין הלוחות הסולאריים, ומשום שהשטח האמיתי גדול בכ- 8 אחוז.

הדמיה המשווה בין שני סוגים שונים של פאנלים סולארים

רפתות ולולים

חשוב לציין שבמערכות גדולות יותר כמו רפתות, לולים וסככות נהוג למקסם את תפוקת הפאנלים הסולאריים באמצעות הגבהתם על סטנדים והפניית זווית הלוחות לכיוון דרום גם כאשר הגג משופע. ככל הנראה אסתטיקת המערכת פחות מטרידה את מנוחת הפרות והתרנגולות.

3. קרינה, מכשולים והצללות

למרות הרצון למלא כל חלל אפשרי בגג בפאנלים סולאריים, זהו לא תמיד הצעד הכי נכון מהבחינה הכלכלית. הצבה של פאנלים באזורים שמקבלים פחות קרינה או באזורים שבהם יש הצללה אמנם תניב הכנסה חודשית (מעט) גבוהה יותר, אך עשויה להקטין את תשואת המערכת, מפני שביחס לעלות המערכת תפיקו פחות חשמל.

4. גדול יותר זה לא תמיד טוב יותר

פאנלים סולאריים כאמור מייצרים כסף, אך בפועל הם מפיקים חשמל המשמש לצריכה עצמית או נמכר לחברת החשמל עם זאת, להגדיל את המערכת לא תמיד כדאי:

5. הגדלת חיבור חשמל

אולי שמעתם את המושגים חד פאזי, תלת פאזי, 3X25 או 3X40, אז מדובר למעשה בגודל תשתית החשמל בנכס שלכם. תשתית החשמל במבנה, צריכה לתמוך בזרם החשמל המקסימלי שהמערכת הסולארית מסוגלת להפיק. למשל במערכות ביתיות חיבור תלת פאזי לרוב יספיק. כל הרחבה מעבר לכך תדרוש הגדלת חיבור חשמל במבנה.

הגדלת חיבור זו תעכב את תהליך הרישום ותגדיל בעשרות אלפי שקלים את עלויות ההקמה, עד אשר לעיתים היא לא תהיה לא כדאית כלל. במקרים אלו עדיף יהיה להסתפק במערכת "צנועה" יותר.

6. תעריף מכירת החשמל

שיקול נוסף לגודל המערכת הוא התעריף שתקבלו מחברת חשמל, עבור מערכת ביתית. עם הספק ממיר של 15 קילו-וואט תקבלו מחברת חשמל 48 אגורות על כל קילו-וואט-שעה, אך ככל שהמערכת תגדל התעריף יצנח בהדרגה ובמערכת של 100 קילו-וואט כבר תקבלו 41 אגורות למשל.

"פתחנו לציבור הרחב את המחשבון הסולארי החכם שלנו"

לסיכום, תשואת המערכת מושפעת מגורמים רבים, המרכזיים שבהם הם עלויות ההקמה ואופן התכנון של המערכת. עלות ההקמה תלויה במחיר אותו תקבלו מחברת ההתקנה ואגרות ושירותים נדרשים נוספים. בעוד תכנון המערכת תלוי בשטח, צורה, שיפוע הגג והצללות בסביבת המבנה ובמבנה עצמו.

חשוב לציין שישנם שיקולים חשובים נוספים מעבר לתשואה - כמו למשל הניסיון של החברה, שימוש בצוות מתקינים איכותי וכמובן האחריות והשירות שהם מציעים בעסקה.

בשביל לעשות לכם את החיים פשוטים, פתחנו לשימוש לציבור הרחב את המחשבון הסולארי החכם שלנו. המחשבון מבצע חיזוי לגודל המערכת הסולארית, עם סימולציה מדויקת לתפוקה ולתשואה הצפויה, לפי הגג הייחודי שלכם וב-4 שלבים פשוטים.

מוזמנים לבדוק בעצמכם (מומלץ להשתמש במחשב עם עכבר)

או השאירו פרטים ונציגנו יבדקו זאת עבורכם.

כל השירותים שלנו ניתנים בחינם וללא כל התחייבות מצדכם.

*הכותב הינו סמנכ"ל טכנולוגיות בחברת GreenDays, בעל תואר בהנדסת מכונות וגיאופיזיקה, עם התמחות באנרגיה ובפיתוח מודלי חיזוי ממוחשבים לביצועים של מערכות סולאריות.

מצאתם טעות? יש לכם רעיון לכתבה? כתבו לנו

ב-GreenDays אנחנו לא מוכרים מערכת סולארית אנחנו פשוט דואגים שתרוויחו יותר

אם יש לכם גג פנוי ואין לכם עדין מערכת סולארית, אתם במקום הנכון.
השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

השאירו פרטים לייעוץ חינם וללא התחייבות