נכון למועד כתיבת שורות אלו, ריבית הפריים עומדת על 6.25%! מדובר בעלייה העשירית ברציפות מאז אפריל 2022, כאשר אז, ריבית הפריים עמדה בשפל כל הזמנים בשיעור נמוך של 1.6% בלבד.
הרבה אנשים שואלים אותנו בימים אלו: האם עדיין משתלם להקים מערכת סולארית כשהריביות
כל כך גבוהות?
או בניסוח אחר...
האם כדאי לחכות עם הקמת המערכת הסולארית עד שהריביות יחזרו להיות נמוכות?
החלטנו לבדוק!
התשובה הקצרה: לרכוש מערכת סולארית היא ההחלטה הפיננסית הנכונה גם בתקופות שהריבית גבוהה. בכל רגע שהמערכת הסולארית לא מותקנת על הגג - אתם מפסידים כסף שיכולתם להרוויח (הפסד של הכנסה אלטרנטיבית). ניתן לקבל עד 100% מימון להתקנה של מערכת סולארית ופריסת החזר ההלוואה לתקופה הנכונה תאפשר לכם להפיק הכנסות גבוהות יותר מהחזר ההלוואה. למעשה, התשואה של מערכת סולארית גבוהה בהרבה מהריבית של הלוואה עבורה, ויכולה לנוע בין 18-10% בשנה כתלות בגודל המערכת, איכות ההתקנה, התכנון והמחיר.
לצורך הכתבה לקחנו
נתונים
אמיתיים
של מערכת סולארית שנרכשה לבית באזור השפלה הדרומית.
הרצנו את סימולציית החיזוי המתקדמת שלנו, המתבססת על עשרות פרמטרים, כגון:
תכנון המערכת (כלומר, הזווית של הפאנלים אל מול השמש בכל שעה בשנה), המפרט והנתונים המטאורולוגיים בסביבת המבנה (לרבות קרינה וטמפ')
מצאנו, כי המערכת הסולארית הביתית הספציפית הזו צפויה להכניס לבעליה כ-16,200 ₪ בשנה ממוצעת (ממוצע ב-25 שנה) וכ- 16,900 ₪ בשנה הראשונה
עלות התקנה מקצה לקצה - 87 אלף ₪
משך החזר ההשקעה הינו כ-5.5 שנים (ROI – Return Of Investment, ללא היוון)
התשואה הצפויה – 17.6% (שזה מדהים!)
החזר ההלוואה החודשי - 1,030 ₪ (100% מימון, עם הלוואה של פריים + 1.25% למשך 10 שנים)
אגב, גם אתם יכולים לקבל הערכה לפוטנציאל של הנכס שלכם ב-4 שלבים במערכת היחודית שלנו, לחצו כאן:
"זו השקעה קלאסית בתקופה שהריביות גבוהות שכן מדובר בהשקעה מניבה בתשואה גבוהה ובסיכון נמוך"
5 סיבות מדוע כדאי להתקין מערכת סולארית גם כשריבית הפריים גבוהה
1. מדובר בהשקעה ולא בהוצאה
להבדיל מנטילת הלוואה לרכישת רכב או למימון חופשת החלומות שלכם, השקעה במערכת סולארית היא השקעה מניבה (בדוגמא שלנו למעלה, כ-16 אלף ₪ בשנה!). ההכנסה מורכבת מחיסכון בחשבון החשמל וממכירת עודפי הייצור לחברת חשמל. בתכנון פיננסי נכון של תנאי ההלוואה, ניתן לתכנן שהחזר ההלוואה יהיה נמוך מההכנסות השוטפות מהמערכת. פריסה נכונה של זמן החזר ההלוואה אל מול ההכנסות יאפשר תזרים חיובי בו ההכנסות גבוהות מההחזר החודשי וכך המערכת תשלם על עצמה עד לסיום החזר ההלוואה, זאת בנוסף לרווחים בהסתכלות על התזרים השנתי.
סימולציית תזרים שנתית לפרויקט הבוחן במערכת שלנו מראה כי ברמה השנתית ההכנסות גבוהות מהחזר ההלוואה החודשי (12,360 ₪ החזר שנתי צפוי אל מול 16,900 ש"ח בשנה ראשונה). ברמה התזרימית החודשית, ייתכן שרק בחודשי החורף החזר ההלוואה יהיה גבוה מההכנסה הצפויה באותו החודש (על אף שמדובר בהפרש העומד על כ-200-50 ₪ בסך הכל).
2. לדעת להשקיע גם שריבית הפריים גבוהה
חשוב ללמוד להשקיע גם בתקופות של ריבית גבוהה. מערכת סולארית זו השקעה קלאסית בתקופה שהריביות גבוהות שכן מדובר בהשקעה מניבה בתשואה גבוהה (במקרה שלנו 17.6%) ובסיכון נמוך. כל מי שלקח הלוואה גם כשריבית הפריים הייתה אפסית, משלם היום החזרים גבוהים יותר. לא ניתן לצפות את גובה ריבית הפריים בעשור הקרוב ולכן צריך לדעת להשקיע גם כאשר הריבית גבוהה.
ניתן דוגמא מהשקעה בנכס מניב מסוג אחר, השקעה בדירה. השקעה בדירה נראית לנו (הישראלים) השקעה בסיכון נמוך, אך אם מנתחים את שוק הנדל"ן זו עלולה להיות השקעה בסיכון לא קטן. ראשית התשואה מדירה הינה נמוכה (בין 3-6 אחוזים מהשכרת דירה), שנית הסיכון גדל אל מול ירידת מחירי הנדל"ן שעלולה לגרום להפסדים של עשרות אלפי שקלים לכל מי שבטווח הקצר יצטרך למכור (כאמור, ירידת מחירים ראשונה פורסמה על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה במרס השנה).
חשוב לציין שכל אחד יכול לקבל הצעה למימון המערכת סולארית עד 100%, גופי המימון קוראים לזה אשראי סולארי.
3. תעריפי חברת החשמל משתנים - כלומר התמריץ שמעניקה המדינה כיום יקטן
המערכת הסולארית מייצרת חשמל שנחסך מחשבון החשמל ו/או נמכר ישירות לחברת חשמל בתעריף קבוע למשך 25 שנה. במילים פשוטות, מכל יחידת אנרגיה (קוט"ש) שתחסכו בחשבון החשמל, אתם צפויים להרוויח כ-60.07 אגורות, ומכל קוט"ש שתמכרו לחברת חשמל אתם צפויים להרוויח 48 אגורות (נכון למועד כתיבת שורות אלו, עבור מערכת ביתית סטנדרטית).
למשל, במקרה הבוחן שלנו הרווח מורכב מחסכון של 400 ש"ח בחשבון החשמל והכנסה של 1450 ש"ח נוספים ממכירת החשמל. הערכת החיסכון בשימוש בחשמל היא משמעותית לבחינת התשואה ולכן המערכת שלנו מבצעת ספציפית הערכה לפרופיל הצריכה של כל לקוח באופן ייחודי. כלומר זוג ללא ילדים שנמצא בעבודה בשעות הצהריים, צורך פחות חשמל בצהריים והמערכת הסולארית תזרים את החשמל לרשת, כלומר נמכור את החשמל בתעריף 48 אגורות. משפחה עם ילדים או זוג פנסיונרים שיצרכו חשמל גם בשעות הצהריים ישתמשו בחשמל מהמערכת לצריכה עצמית וכך יחסכו יותר. אגב, מי שהתקין מערכת סולארית שמחוברת לבית, עדיף שיצרוך חשמל בשעות הצהריים שהמערכת מפיקה מקסימום חשמל, כלומר לעשות את הכביסות ולהטעין את הרכב החשמלי בצהריים 😉.
ברגע שהקמתם מערכת סולארית, קיבעתם בחוזה מול חברת חשמל תעריף מכירה קבוע שאותו חברת החשמל מחויבת לשלם לכם למשך 25 שנה. חברת החשמל מורידה מדי מספר שנים את תעריפי מכירת החשמל, משום שעלויות הקמת המערכות יורדות. למעשה, הראשונים שהשכילו להקים מערכת סולארית זכו בתעריף מסובסד של מעל לשני שקלים לקוט"ש! ככל שתחכימו להקים מערכת סולארית כיום, אתם תזכו לקבל תעריף אטרקטיבי יותר.
"להבדיל מנטילת הלוואה לרכישת רכב או למימון חופשת החלומות שלכם, השקעה במערכת סולארית היא השקעה מניבה"
לפני כעשר שנים (בפברואר 2012), שילמנו עבור כל קוט"ש כ-47.9 אגורות. נכון לינואר 2023, אנו משלמים כ-60.07 אגורות לכל קוט"ש. מדובר בעליה של כ-30%! יש לקחת בחשבון שמחירי החשמל צפויים להמשיך לעלות שכן הם מתבססים על עלויות לחברת החשמל (גז, נפט, פחם ואנרגיות מתחדשות) ומשבר האנרגיה העולמי משפיע גם עלינו בישראל (אבל פחות משאר העולם).
4. תשתיות מוגבלות של רשת החשמל
בזמן שאתם משתהים, סביר להניח שהשכן שלכם מקים מערכת סולארית, ולמעשה "תופס" לכם את רשת ההולכה. כבר היום קיימים אזורים נרחבים (המכונים "אזורים אדומים") שחברת חשמל מסרבת לחבר אליהם מערכות סולאריות. הסיבה לכך היא פשוטה: התשתית של חברת החשמל באזורים אלו כבר לא מאפשרת לחבר יצרן נוסף של אנרגיה. במידה ותחכו לרגע שבו ריבית הפריים תרד, ייתכן שביום שבאמת תרצו להקים את המערכת הסולארית שלכם, חברת החשמל כבר לא תאפשר חיבור של מערכות סולאריות נוספות באזורכם ובמקרה כזה תאלצו לחכות לשינוי תשתיתי.
קישור לאתר חברת החשמל לבדיקה סבירות חיבור לרשת ההולכה (לא לדאוג, גם אם זה אדום יש פתרונות, דברו עם המומחים שלנו).
5. עלות ההלוואה זניחה אל מול הרווחים הצפויים
הפלטפורמה שלנו מציגה סימולציית תזרים רב-שנתי לכל הצעה שמתקבלת, הכוללים רווח נקי שנתי עם וללא נטילת הלוואה. רווח נקי משמעותו ההכנסות בניכוי עלויות ההקמה, מיסוי ואף עלויות תחזוקה צפויות. בדוגמא שלנו, כשמנתחים את הרווחים במשך 25 שנה, ניתן לראות שבמימון עצמי של המערכת סולארית (מימון ללא נטילת הלוואה), בעל המערכת צפוי להרוויח כ-296 אלף ₪. מנגד, עם נטילת הלוואה, נרוויח גם סכום מכובל של מעל לרבע מליון, כ- 260 אלף ₪ (כלומר עלות ההלוואה כ-36,000 ₪).
לסיכום, בראייה כלכלית גרידא, מדובר על השקעה עם תשואה גבוהה וסיכון נמוך. במידה ויש לכם כסף זמין ויכולת לממן את המערכת מכיסכם, מה טוב. במצב כזה, אתם עשויים לחסוך את עלויות ההלוואה אשר עומדות על כמה אלפי שקלים. עם זאת, גם מימון מהבנק להקמת המערכת סולארית הינו צעד חכם אל מול התשואה הגבוהה של המערכת סולארית והסיכון הנמוך.
בשורה התחתונה, אם אתם רוצים שחברת חשמל תתחיל לשלם לכם את חשבון החשמל במקום שאתם תשלמו לה, אנחנו ממליצים להתקדם כבר היום למערכת סולארית.
טיפ אחרון מאיתנו: במיוחד היום כאשר הריביות גבוהות, היזהרו מחאפרים! כל מערכת סולארית היא ייחודית ומתוכננת עבור הגג הספציפי שלכם. מערכת סולארית שלא מתוכננת כראוי ומבוצעת על ידי מתקינים לא מקצועיים עלולה לגרום למערכת סולארית להפיק פחות חשמל ובכך להפוך את ההשקעה שלכם להיות פחות כדאית.
אז מה אנחנו עושים?
ב-GreenDays אנחנו יודעים שהקמת מערכת סולארית היא החלטה (והשקעה) משמעותית שצריך לקבל בכובד ראש. זו הסיבה שפיתחנו את אלגוריתמים שבוחנים בזכוכית מגדלת את כדאיות ההשקעה ואנחנו עושים את כל המאמצים בכדי לסייע לכם למצוא את ההצעה האטרקטיבית ביותר מבין עשרות חברות שמתחרות עליכן. המטרה שלנו היא שתפיקו מקסימום חשמל, מקסימום רווחים ותסייעו למאמץ המשותף של כולנו ליצירת עתיד ירוק יותר עבור כולנו.
בכמה קליקים באתר, תוכלו לקבל הצעות להקמת מערכת סולארית ממגוון חברות התקנה מובילות, וכן השוואה והמלצה על בסיס ניתוח פיננסי מעמיק של כל הצעה אל מול התכנון, המפרט, האחריות והשירות שכל חברה מספקת. אנחנו דואגים שאתם תרוויחו את המקסימום במינימום מאמץ, כולל קבלת הלוואה אטרקטיבית.
כל השירותים שלנו ניתנים בחינם וללא כל התחייבות מצדכם.
*יודגש כי אין לראות בדברים הנאמרים בכתבה, ייעוץ פיננסי אישי ויש לבחון כל מקרה לגופו